Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dokončení.

   Deutsche Bundesbank hovoří ve své měsíční zprávě z května 2007 o čtrnácti procentním nárůstu objemu peněz, k němuž došlo během prvního čtvrtletí roku 2007. Odečteme-li hospodářský růst 3,1 %, tak míra inflace vychází na 10,9%! (Zdroj: Bundesbank) Spolkový statistický úřad Destatis ve Wiesbadenu vypočítal nárůst inflace mezi roky 2006 a 2007 ve výši 2,2 %. 

 Přenechám vašemu úsudku fakt, že Bundesbank, jako nejvyšší německá bankovní instituce, by snad měla přesně vědět, o čem mluví. Srovnáme-li čísla Spolkového statistického úřadu a Bundesbanky, je zřejmé, že si statistický úřad něco nalhává.

Z knihy Michaela Morrise: Co nesmíte vědět.

0 0
možnosti

P38a67v13e21l 75K17u80r58a70l

17. 11. 2013 10:05

Jde spíš o to že tento nárůst nebyl izolovaný v Německu ale spousta jich jde ven...

0 0
možnosti
Foto

Nejsme v tom sami.

Když se uvnitř libovolnéhohospodářského systému dává do oběhu stále více peněz,tiskem nových bankovek nebo zvyšováním objemu depozitních peněz,aniž by se zároveň zvyšovala produkce, potom hodnota penězneustále klesá. Čím je něčeho více, tím bezcennější to je.Tento proces, který nikdy nevzniká náhodou, nýbrž podle vůlebank a emisních institucí, se nazývá inflace. Jeho nevyhnutelnýmnásledkem je, že člověk dostává zasvé peníze stále méně !

    V Německu, pouze mezi lety 2006 a2007, stouply náklady na topení zemním plynem o 12,5%! (zdroj:Deutscher Mieterbund e.V. (=Německý svaz nájemníků) V Rakouskustouply během čtyř let (2003 až 2007) ceny za topný olej o 74 %,koks o 56%,zemní plyn o 38% a uhlí o 48 %. (zdroj: regionálnízpravodaj Niederosterreichische Nachrichten)

     Od července 2007 do června 2008vzrostly v Německu ceny za chleba a housky o 5,5 %, potravinyvšeobecně o 6,2 %. (zdroj: Vereinigung Getreide-, Markt- undErnährungsforschung GMF=Sdružení pro výskum obilovin, trhu avýživy) Litr Naturálu 95 stál v prosinci 2000 v Německu průměrně1,95 marky zalitr (zdroj: Mineralolwirtschaftsverband MWV), tedy vpřepočtu přesně 1 euro.

     To by při dvouprocentní inflacimělo být v roce 2011 1,24 euro! Litr Naturálu však stál v roce2010 v Německu v průměru 1,41 euro. (zdroj: časopis Auto-Motor-Sport) Z roku 2009 na 2010 stouply ceny za čerstvé ovoce azeleninu a čerstvé ryby v Německu o 11,8 %. (zdroj: StatistischesBundesamt=Německý statistický úřad)

    Uvedl jsem pouze několik příkladů,jež mají potvrdit oprávněný pocit většiny spotřebitelů, ževše se neustále a prudce zdražuje. Inflace postupuje mílovýmikroky a my se blížíme nové hyperinflaci. Začíná být jasno,kam tato cesta vede !     Pro výpočet inflace se využíváověřený vzorec: růst objemu peněz mínus hospodářský růst=inflace (=znehodnocení peněz). Srovnejme tedy dvě čísla:Deutsche Bundesbank hovoří ve své měsíční zprávě. DeutscheBundesbank hovoří ve své měsíční zprávě z května 2007 očtrnáctipro

0 0
možnosti

Proč by měl chleba za pár let stát např. 300 Kč?

0 0
možnosti

P27a14v86e20l 72K98u51r80a21l

16. 11. 2013 23:16

A víte že už někteří zahraniční klienti nastavují našim exportérům vyšší tarify protože tuto intervenci ČNB považují za odporující hospodářské soutěži?

0 0
možnosti
Foto

Administrativní kroky ke zdražení veškerého zboží až o 10% jsou darebácké a okrádají střadatele. Udělat něco takového pár měsíců po kampani propagující spoření na důchod v tzv. II.pilíři je úsměvné. Zdá se řežim ztrácí poslední špetku soudnosti a s honbou za rozmělnění státního dluhu v inflaci se přestal starat o své občany Rv

0 0
možnosti
Foto

Většina lidí má místo úspor úvěry a když splácím dluh, těžko lze utrácet. Zvyšující se úspory mají relativně málo majitelů. To jsou ti, kteří skoupili za desítky miliard dluhopisy a zbytek mají termínově uložený. Tihle už mají doslova všechno a i když se rozhodnou rozšoupnout se, tak vzhledem k malému počtu se to ani nepozná. Od ČNB bych čekal periodické zveřejňování kolik peněz z ČR zase někam odteklo na konta na bůhvíjakých ostrovech.

3 0
možnosti
Foto

J45i61ř19í 60K79i58n92d93l

16. 11. 2013 20:56

Já bych si nedovolil kritizova koletivní rozhodnutí ČNB z důvodu, že ekonomice nerozumím ale vím, že deflace, je v současnosti pro světovou ekonomiku největším rizikem.Lidé se mylně domnívají, že při padajících cenách se toho více koupí, když už je leccos náhle levnější. Ve skutečnosti nastává spíše opak. Je-li očekáváno, že cena něčeho bude klesat, logika přemýšlení o cenách velí s nákupem příslušné položky raději vyčkávat.  V ekonomice v důsledku toho dochází k tomu, že poptávka klesá, ekonomika zpomaluje, roste nezaměstnanost, vybrané daně klesají atak dál. Deflací je ohroženo i EURO.

0 2
možnosti

Můžeš být naprosto klidný. Nám žádná deflace nehrozí.   Logika přemýšlení.... to je oblast která tě nestihla políbit. :-)

1 2
možnosti

J46i61r20i 28K19u28c40e24r56a

16. 11. 2013 20:49

je to poměrně silný umělý zásah, proti přirozenému vývoji; a ty negativní reakce veřejnosti plynou hlavně z toho, že nebylo cítit žádné zoufalství, které by jako odpověď vyžadovalo podobně zoufalou protiakci; proto tomu "vox populi" není nakloněn; osobně takovéto umělé akce nepreferuji; a mimochodem - protože jde o umělé opatření, ukazuje se, že trh na něj reaguje nepřátelsky, alespoň se již objevily zprávy, že exportéři mají u odběratelů problém a ti od nich žádají snížení ceny, protože se jim nelíbí umělá výhoda, vytvořená pro nás ČNB; jsem laik, takže si netroufám tvrdit kategorické ano či ne, ale je zřejmé, že to si tentokrát netroufá, či se na něm neshodne, ani odborná veřejnest;

2 0
možnosti

A jéje. Další student, který sežral Šalamounovo h****. To máš tak. Ono zní logicky že když se devalvuje koruna, tak to exportérům pomůže. Jenže ono to není tak jednoduché. Jednak se zdraží vstupy a vlastně ani nikdo netuší jak, no a za další se naruší křehký sociální smír. Odbory budou pochopitelně požadovat pro své členy (a i nečleny) vyšší mzdy. Jenže kdo firmě zaručí, že se jí bude dařit? ČNB? To těžko.  Pochopitelně dalším problémem je koupěschopnost tuzemského obyvatelstva. Je velká ostuda, že nás předhonili i Slováci. Jakékoliv umělé devalvování koruny povede k omezování zbytných nákupu a služeb. Znamená vyšší nezaměstnanost a pochopitelně i ke zvýšené poptávce na trhu práce k nižší nabídce. Takže podobné kroky nic dobrého nepřinesou, ani přinést nemůžou. To že někdo nepojede lyžovat do Kaprunu, ale třeba do Krkonoš, je pořádná hovadina. Cena v tomto případě není rozhodující. Rozhodující je kvalita lyžařského střediska. Také si snad nikdo nemyslí, že dá milovník moře přednost Berounce.

0 3
možnosti

P85e94t72r 63F41o20j75t57í52k

16. 11. 2013 20:01

Nezlobte se, ale pořád mi uniká pravý důvod. Jestli se ČNB doopravdy obává deflace, která by po novém roce nastala z důvodu avizovaného razantního snížení cen plynu a elektřiny, tak je vše absolutní nesmysl. Pokud po deseti letech šíleného zdražování energií tyto klesnou a "ohrozí" inflaci, tak je úplná blbost vše ostatní zdražovat. Aby se splnil plán 2% inflace. Která se mimochodem počítá z průřezu, tedy ze statistického spotřebního koše. Co by asi ČNB dělala, kdyby ceny na plodinových, surovinových, energetických a všech možných burzách klesly najednou třeba o deset procent? Tak nechá korunu zase devalvovat? Aby si lidé nezvykli na nižší ceny?

6 3
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik