Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec vlády Goldman Sachs?

Američtí regulátoři se dohodli na konečné podobě pasáže rozšiřující tzv. Dodd-Frankovu reformu a Zákon pro ochranu spotřebitelů. Nový předpis bývá označován jako Volckerovo pravidlo podle patrně historicky nejuznávanějšího šéfa Federálního rezervního systému Paula Volckera. Dodd-Frankova reforma, která byla přijata jako reakce na finanční krizi let 2007-2008, tak bude rozšířena o pravidla výrazně omezující možnosti obchodování bank na vlastní účet. Volckerovo pravidlo by mělo vstoupit v platnost v létě roku 2015.

Zavedení tohoto pravidla postihne široké spektrum finančních institucí a omezí jejich ziskovost. Účelem je zamezení přílišnému riskování u bank z důvodu posílení stability finančního systému. Americké banky tak budou moci obchodovat jen s pěnězi klientů, obchodování na vlastní účet bude omezeno pouze na určité druhy zajišťovacích operací a na podporu kurzu při úpisech cenných papírů. Vyňaty jsou také operace s vládními dluhopisy. Omezeny pak budou také finanční transakce mezi bankami a hedgeovými fondy.

Omezení obchodů na vlastní účet banky by mělo také výrazně omezit praktiky, kdy banka sázela proti cenným papírům, jejichž koupi předtím doporučovala svým klientům. Podobných skandálů se v posledních letech událo velké množství.

Zavedení tohoto pravidla sice postihne všechny velké americké finanční instituce, za společnost, která bude postižena nejvíce, je však považována ta nejslavnější z nich - Goldman Sachs, na jejíchž ziscích mají operace, jenž mají být omezeny, největší podíl v porovnání s ostatními americkými bankami (35% oproti průměrným 27 %). 

Právě poteciální vliv Volckerova pravidla na Goldman Sachs je na tomto předpisu nejzajímavější. Goldman Sachs je mýty opředená instituce, která je středobodem mnoha konspiračních teorií. Před dvěma lety dokonce v živém vysílání BBC jeden soukromý investor prohlásil, že GS ovládá svět. Je všeobecně známým faktem, že wallstreetské insituce mají na tvorbu amerických zákonů a regulatorních pravidel obrovský vliv, za tímto účelem si také platí desetitisíce lobbistů, také personální přesuny mezi těmito společnostmi a americkou administrativou jsou dobře známé. Je to však Goldman Sachs, komu je přikládán největší vliv a to nejen na americkou politiku, přestože například podle bilanční sumy GS zdaleka není největší americkou finanční institucí.

Stačí se letmo rozhlédnout po světě, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi je bývalým zaměstnancem Goldmanů, stejně jako jeho krajan a bývalý italský premiér Monti. V době, kdy vypukla poslední finanční krize, měli Goldmani "svého zástupce" přímo v americké vládě, byl jím ministr financi Hank Paulson, který před nástupem do úřadu dělal dokonce přímo výkonného ředitele (CEO) GS. Taktéž Robert Rubin (ministr financí v Clintonově éře) působil před nástupem do úřadu v GS (dokonce 26 let). Neúspěšný kandidát na prvního přímo zvoleného českého prezidenta - Vladimír Dlouhý - pracuje jako konzultant rovněž pro tuto firmu. A tak bychom mohli pokračovat.

A tato společnost má být v následujících letech nejvíce postižena přijetím nového regulatorního předpisu. Můžeme jen spekulovat, zda to může znamenat jisté přeskupení sil a omezení moci Goldmanů. Do implementace Volckerova pravidla ještě zbývá více než rok a půl, to je jistě dost času, aby se tento vývoj snažila mocna wallstreetská lobby zvrátit. Taky není pochyb o tom, že pokud nové pravidlo bude mít nějaké mezery, investiční banky jich dokáží využít a regulatorní pravidla mají téměř vždy mezery. Můžeme si být celkem jistí, že se na 900 stránkách, na nichž je toto opatření popsáno, pár mezer najde.

Nechme se překvapit, co zavedení nového pravidla skutečně přinese, pokud nakonec skutečně přijato bude. Já se přiznám, že jsem již docela skeptický ohledně účinnosti dalších regulatorních předpisů.

Autor: Ondřej Kurečka | středa 11.12.2013 22:11 | karma článku: 8,51 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik