Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusnokovi se nechce, to je skandál

Jak si již stihl téměř každý všimnout, po internetu koluje záznam soukromého rozhovoru premiéra Rusnoka s několika ministry jeho vlády o jeho nechuti k cestě do JAR na pohřeb nedávno zesnulého Nelsona Mandely, přičemž Rusnok z daleka nepoužíval, řekněme, oficiální úřednickou mluvu. Ze soukromého rozhovoru se stala veřejná záležitost, protože se účastníci bavili neprozřetelně příliš hlasitě v přílišné blízkosti k mikrofonům Poslanecké sněmovny.

Nechci Rusnoka obhajovat. Popravdě ani na zmíněném nevidím nic, co by obhajobu potřebovalo. K mému překvapení se však z této víceméně maličkosti začíná dělat skandál nevídaných rozměrů. Komentátoři se předhánějí v tom, kdo Rusnoka více "osolí". Je prý nepřijatelné, aby premiér používal sousloví "ty vole" a taky je naprosto nepřijatelné, že premiér nechápe svou povinnost vůči své vlasti, která zahrnuje také reprezentaci státu na pohřbech významných osobností.

Souhlasím, že by bylo lepší, kdyby premiér vulgarismy nepoužíval, ale klidně bych se vsadil, že v soukromém rozhovoru (takový ten rozhovor původně měl být) je používá většina nejen českých politiků i nepolitiků. Kdyby se takhle vyjadřoval na tiskové konferenci či přímo u řečnického pultíku, bylo by to samozřejmě naprosto něco jiného. To, narozdíl od zástupu jiných politiků, však není Rusnokův případ.

Tvrzení, že si Rusnok neuvědomuje své povinnosti při reprezentaci ČR v zahraničí, považuji za směšné. Naopak je z rozhovoru zřejmé, že si tuto povinnost v době prezidentova "zranění" Rusnok uvědomuje moc dobře, byť se mu zrovna nehodí do jeho podle něj nabitého programu. Navíc nám tady média už nějakou dobu tvrdí, že rolí prezidenta je hlavně tzv. kladení věnců, kam můžeme zahrnout i podobné zahraniční cesty, je tedy logické, že by premiér tuto povinnost radši přenechal prezidentu Zemanovi, přece tam nemusí jezdit všichni naši ústavní činitelé.

Nahrávka a její přepis už se samozřejmě dostal do světových médií a prý z toho teď máme "my všichni" velkou ostudu. Podobných (i daleko horších) nechtěně veřejných prohlášení se v minulosti dopustilo mnoho světových státníků, považoval to někdo jako ostudu země, kterou daný státník reprezentuje? George W. Bush byl znám jako ne příliš bystrý člověk, který v úřadě napovídal spoustu nesmyslů i v oficiálních vyjádření, byla to ostuda USA jako celku? Nevím, nikdy jsem nepochopil, proč jsme tak fixováni na to, co si o nás pomyslí v zahraničí, pokud jde o tak nepodstatné záležitosti.

Jak jsem již napsal, Rusnoka nechci obhajovat, na celé této záležitosti mi nejvíc vadí, že jsme schopní dlouze debatovat o tak nepodstatných věcech. Občanovi může být naprosto jedno, jestli se premiérovi chce nebo nechce do JAR letět, pokud tam nakonec skutečně v případě potřeby poletí. Vždyť kolik z nás už někdy řeklo, že se jim nechce do práce nebo do školy? Pokud tohle někdo vysloví, neznamená to, že do té práce nedorazí.

Takže řešme konkrétní kroky premiéra Rusnoka a jeho vlády, proti tomu vůbec nic nemám, ale neřešme, že se mu zrovna něco "nechce", to je totiž nepodstatné, navíc je to lidské. Podle mě je to téma pro bulvární listy, případně pro závěrečnou úsměvnou tečku za pořadem 168 hodin, ale jinak je to téma naprosto nedůležité.

 

PS: Když se do JAR nikomu nechce, navrhuju, aby nás tam zastupoval Martin Komárek, ze Španělska už to nemá tak daleko.

 

 

 

Autor: Ondřej Kurečka | sobota 7.12.2013 20:35 | karma článku: 25,69 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:33

Přímý přenos Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik