Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

12 let od největšího bankrotu v dějinách USA

Dnes je tomu právě 12 let ode dne, kdy byl oficiálně vyhlášen bankrot energetické společnosti Enron, který byl v té době považován za největší bankrot v amerických dějinách. Enron byl jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších společností konce 20. století, aby se následně stal synonymem pro finanční a účetní podvody. Když se dnes řekne kreativní účetnictví, většině lidí se vybaví symbol této společnosti. Případ Enron nám může trochu připomínat pohádku Císařovy nové šaty.

Historie Enronu začíná v roce 1985, kdy se spojily energetické společnosti Houston Gas a InterNorth, sídlem společnosti byl Houston v Texasu. S tím, jak se Enron rozrůstal, rozšiřovalo se také portfolio jeho podnikatelských aktivit, to zahrnovalo výrobu a obchod s elektřinou, obchodování s plynem, finanční služby, později i telekomunikace a další činnosti.

Vzestup a pád Enronu je spojen s třemi hlavními protagonisty, kterými byli prezident společnosti Kenneth Lay, provozní ředitel Jeffrey Skilling a finanční ředitel Andrew Fastow.

Kenneth Lay se narodil v roce 1942, před přichodem do společnosti pracoval jako ekonom v energetickém gigantu Exxon, ve státní správě jako regulátor a následně jako šéf firmy Florida Gas. V roce 1984 nastoupil na pozici ředitele Houston Gas, z něhož následně vznikl Enron. Lay byl znám jako blízký přítel rodiny Bushů, podporoval už prezidentskou kandidaturu George Bushe staršího, který jej pak jmenoval ambasadorem pro deregulaci energetického trhu.

Jeff Skilling (narozen 1953) získal titul MBA na Harvardu, poté působil na konzultantských pozicích ve společnosti McKinsey and Co., kde se následně stal nejmladším partnerem v historii firmy. Ještě jako zaměstnanec McKinsey se dostal do kontaktu s Enronem, ve kterém byl od roku 1990 zaměstnán, nejprve jako výkonný ředitel (CEO) Enron Finance Corp., od roku 1997 pak jako provozní ředitel (COO) celého Enronu (2. hned za Layem). Skilling byl vnímán jako hlavní vizionář společnosti, byl to člověk, který určoval, kterým směrem se firma bude dále vydávat.

Andrewa Fastowa (1961) přivedl do Enronu Skilling v roce 1998 na pozici finančního ředitele (CFO), předtím pracoval v několika bankách a zabýval se především tvorbou derivátů. Fastow byl zodpovědný za to, aby finanční výkazy společnosti před investory vypadaly tak dobře, jak jen to půjde.

Enron byl největším obchodníkem s energiemi v USA, největším zdrojem zisků bylo obchodní oddělení. K obchodování s plynem postupně přibylo také obchodování s elektřinou a její výroba a v době vrcholící dot-com bubliny také obchodování s internetovou přenosovou kapacitou a prodej videí na vyžádání.

Přestože byla většina těchto aktivit reálně ztrátová, v účetnictví byly vykazovány zisky a cena akcií významně rostla. Jen vstup na trh internetu způsobil růst ceny akcií o více než 30 % za dva dny. Jeff Skilling byl velmi marketingově zručným člověkem, který věděl, jak činnost firmy "prodat" analytikům z Wall Street.

Oblastí, v které Enron generoval skutečné zisky, bylo obchodování s elektřinou především v Kalifornii, která byla prvním státem USA, který částečně dereguloval trh s elektřinou, což způsobilo prostředí s velmi složitými pravidly (problémy s kompetencemi mezi vládou jednotlivých stát a federální vládou), kterých obchodníci Enronu dokázali využívat. Tradeři například odváděli elektřinu ven ze státu nebo se domlouvali s provozovateli elektráren na částečných výlukách a podobně. Výsledkem byly časté "blackouty" a energetické krize v Kalifornii a růst cen elektrické energie až na dvacetinásobek (!) původních hodnot.

Energetické krize byly jedním z důvodů odvolání guvernéra Graye Davise v referendu. Davise vystřídal v guvernérské pozici Arnold Schwarzenegger, který byl narozdíl od Davise příznivcem další deregulace. Zvolení prezidentem George Bushe mladšího, osobního přítele Kennetha Laye (Enron byl největším sponzorem prezidentské kampaně George W. Bushe při jeho prvním zvolení), rovněž hrálo do karet pokračování deregulace (o Layovi se chvíli mluvilo jako o kandidátovi na funkci ministra pro energetiku). Znovunastavení cenových limitů na elektřinu prohlasoval až Senát s demokratickou většinou, čímž byl utnut poslední zdroj skutečných zisků pro Enron.

Jak byl ale možný nesoulad mezi skutečným hospodařením a hospodařením, zachyceným v účetnictví?

Důležitým bodem ve vývoji společnosti byl okamžik, kdy SEC (americká komise pro cenné papíry) umožnila Enronu účtovat způsobem mark-to-market, což umožnilo firmě do výnosů běžného účetního období účtovat potenciální předpovídané zisky z budoucnosti. To způsobilo, že se v účetnictví vykazované hodnoty mohly diametrálně odlišovat od skutečného hospodaření firmy. Společnost sice provozovala jeden ztrátový projekt vedle druhého a kupila dluhy, účetně však tvořila obrovské zisky.

Andy Fastow založil za účelem skrytí dluhů Enronu několik stovek společností, do nichž ukryl dluhy v řádu desítek miliard dolarů. Společnost LJM, kterou založil, měla například za úkol nakupování aktiv (podílů a akcií společností) od Enronu za účelem "podepření" ceny jeho akcií. Do LJM pak investovaly desítky amerických investičních bank. Investiční banky hrály důležitou úlohu ve vytváření iluze o úspěšnosti Enronu. Když bylo potřeba krátkodobě vylepšit hospodářské výsledky, finanční instituce odkupovaly majetek Enronu, aby mu jej po oznámení čtvrtletních výsledků prodaly zpět (známý je případ nákupu tří nigerijských elektrárenských lodí banko Merrill Lynch). Slovutní analytici se předháněli ve vydávání nákupních doporučení, a když už se mezi nimi našel jeden, který se snažil upozornit, že "císař je nahý", byl vyhozen za zaměstnání, to potkalo analytika Merrill Lynch Johna Olsona.

Na veřejnosti se první informace, které by mohly rozkrýt skutečný stav společnosti, začaly objevovat až v roce 2001, kdy reportérka časopisu Fortune, který předtím vyhlásil Enron šestkrát po sobě nejobdivovanější firmou USA, napsala první článek, který zpochybnil hodnotu firmy, určenou burzou. V létě téhož roku, v době, kdy již cena akcií firmy strmě padala, rezignoval na svou funkci bez jakéhokoli předchozího upozornění Jeff Skilling. Na podzim započalo vyšetřování SEC a 2. prosince 2001 byl oficiálně vyhlášen bankrot Enronu. 

Všechny machinace byly konány za účelem zvyšování cen akcií, protože manažeři společnosti získávali většinu svého příjmu uplatňováním akciových opcí. Akcie zvýšily svou cenu z 20 dolarů v roce 1998 až na více než 90 dolarů v půlce roku 2000. Ken Lay vydělal na akciových opcích přes 300 milionů dolarů, Jeff Skilling přes 200 milionů, Lou Pai (bývalý šéf jedné z dceřinných společností) si přišel na opcích  rovněž na více než 200 milionů.

Naopak zaměstnanci Enronu přišli po pádu ceny akcií o většinu svých penzijních úspor, které investovaly na základě daňově zvýhodněného odvádění části platu na penzijní účet do akcií své společnosti. Krátce před krachem byla dokonce manažery zmrazena možnost výplaty na základě těchto penzijních účtů.

Tento případ je vnímán také jako velké selhání nejstarší auditorské spolenosti Arthur Andersen, která dlouhá léta prováděla audit Enronu, ale také se podílela na vedení účetnictví. V nejlepších letech si tak přišla na více než milion dolarů týdně. Po skandálu firma Arthur Andersen zkrachovala a zákonodárnými orgány USA (i řady dalších zemí) byly přijaty zákony, které si kladly za cíl přísnější pravidla pro poskytování auditorských služeb.

Jeff Skilling byl v roce 2006 odsouzen k 24 letům vězení, Andy Fastow dostal 6 let a Ken Lay se rozsudku nedožil a v roce 2006 zemřel.

 

 

Autor: Ondřej Kurečka | pondělí 2.12.2013 23:10 | karma článku: 10,54 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik