Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DEFLACE - noční můra centrálních bankéřů

V posledním blogu jsem se věnoval nedávným devizovým intervencím České národní banky, kterou k tomuto kroku vedla snaha o dodržení inflačního cíle, ale hlavně strach z deflace. Řekl jsem si, že by nebylo od věci se podívat na důvody, kvůli kterým mají centrální bankéři z možnosti deflace takový strach. Ve 20. století se objevilo několik krizí doprovázených poklesem cenové hladiny, některé bych chtěl připomenout.

Centrální bankéři se bojí, že by jakýkoli náznak deflace mohl roztočit tzv. deflační spirálu. Deflační spirálou se myslí stav, kdy spotřebitelé kvůli klesajícím cenám odkládají spotřebu, což následně způsobuje pokles ekonomické aktivity, klesají investice, roste nezaměstnanost, což má za následek další pokles spotřeby atd. Obecně se má za to, že pro měnovou autoritu je jednodušší regulovat inflaci, protože úrokové sazby může zvedat v podstatě neomezeně, zatímco deflace je téměř neregulovatelná (spodní hranice úrokových sazeb je 0).

Právě ničivou deflací je charakterizována Velká hospodářská krize 30. let 20. století. Federální rezervní systém (americká centrální banka) tehdy deflaci, pokud nevyvolala, minimálně ji podpořila restriktivní měnovou politikou, která byla motivována udržením kurzu dolaru v podmínkách zlatého standardu. Při Velké krizi zkrachovala v USA téměř třetina všech bank a míra nezaměstnanosti dosahovala až 25 %, krize se rozšířila i do Evropy a je pokládána za jednu z příčin nástupu nacistů v Německu.

Japonsko se potýká s deflací již více než dvě desetiletí od praknutí tamní nemovitostní a akciové bubliny, kdy Bank of Japan nezareagovala včas uvolněním měnové politiky, celá tato dvě desetiletí jsou charakteristická neochotou japonských bank poskytovat úvěry a hospodářskou stagnací. Proti stagnaci a deflaci nezapůsobila následná expanzivní měnová ani rozpočtová opatření.

Alois Rašín, který byl prvním československým ministrem financí (tenkrát byla centrální banka v podstatě součástí MF), aplikoval po první světové válce tzv. deflační politiku za účelem zhodnocení kurzu koruny. Tato politika však v podstatě uměle vyvolala v Československu hospodářskou krizi, načež byl v roce 1923 Rašín zastřelen atentátníkem.

U Bena Bernankeho (odcházející šéf Federálního rezervního systému), který se podstatnou část své akademické kariéry zabýval studiem příčin Velké hospodářské krize 30. let, se strach z deflace dostal na takovou úroveň, že chtěl po poslední finanční krizi rozhazovat peníze z vrtulníku. Od té doby se mu také říká "Vrtulníkový Ben".

To jsou tři vybrané případy deflace ve 20. století, které snad mohou čtenáři poskytnout aspoň částečnou představu o historických souvislostech, které jistě hrají roli i v dnešním rozhodování centrálních bank.

O tom, že jsou ekonomové proti deflaci do určité míry bezradní, může svědčit i fakt, že ve slavné Samuelsonově učebnici jménem Ekonomie je celá jedna podkapitola věnována inflaci a způsobu, jakým se dá regulovat, zatímco deflaci se víceméně nevěnuje vůbec.

Tímto článkem rozhodně nechci říci, že nám v současné době hrozilo nastartování deflační spirály, jen jsem chtěl připomenout pár minulých událostí, které, ač se to možná nezdá, mohou s rozhodnutím našich centrálních bankéřů souviset.

 

 

 

Autor: Ondřej Kurečka | pondělí 18.11.2013 23:09 | karma článku: 9,37 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik