Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obhajoba "zlodějů" z ČNB

Rozhodnutí bankovní rady ČNB z minulého týdne o intervenování  proti kurzu české koruny a následná aplikace tohoto rozhodnutí, vyvolaly až překvapivě negativní reakce široké veřejnosti i tzv. odborníků. Cílem intervence mělo být v první řadě přiblížení se k inflačnímu cíli. Je zřejmé, že ČNB ne úplně zvládla komunikaci tohoto kroku, přesto jsem byl kolikrát až hysterickými reakcemi velmi překvapen. Kritika tohoto opatření se zakládá na poměrně různorodém spektru argumentů - špatné načasování, překvapivost, "mylnost" samotného inflačního cílování.

Jedna část ekonomických analytiků kritizovala načasování intervencí s tím, že je na ně již pozdě, protože v české ekonomice již nastalo oživení. Ve světle dat z minulého týdne je dnes jasné, že je tento argument nesprávný. Podle ČSÚ česká ekonomika ve třetím čtvrtletí poklesla mezikvartálně o 0,5 %. Jan Švejnar naopak v rozhovoru pro Respekt uvedl, že on osobně by s intervencemi ještě počkal.

Druhá část analytiků zase tvrdí, že byla intevence neočekávaná a jako taková může napáchat škody. Tento argument mi rovněž příjde jako poměrně úsměvný, jelikož hned několik členů bankovní rady včetně guvernéra Singera během posledního roku "vyhrožovalo" (říká se tomu "slovní intervence) intervencemi proti silné koruně. ČNB tak intervenci jednou v podstatě udělat musela minimálně v zájmu udržení své kredibility.

Václav Klaus pak označil samotnou doktínu cílování inflace za naprosto mylnou (a podivným oslím můstkem ji přirovnal k ideologii globálního oteplování), čímž debatu posunul do naprosto jiné roviny. Politika inflačního cílování je u nás aplikována nějakých 15 let, dnes ČNB deklaruje svůj inflační cíl na hranici 2 %, dříve toto číslo bývalo dokonce vyšší, přesto se o samotné existenci tohoto cíle celých 15 let nijak vášnivá debata nevedla.

V ústavě je uvedeno, že ČNB má za cíl udržování stabilní cenové hladiny, samotná ČNB si pak určila inflační cíl 2 %. Dvouprocentní inflace je pak brána právě jako cenová stabilita z důvodu určitého statistického zkreslení a proto, aby ještě existoval určitý prostor v případě "podstřelení" tohoto kritéria, přičemž se vychází z předpokladu, že mírná inflace je pro ekonomiku přijatelnější než mírná deflace, která by mohla roztočit tzv. deflační spirálu.

ČNB se tím, že deklaruje snahu udržet inflaci blízko 2 %, snaží vytvořit stabilní ekonomické prostředí, což by se mělo projevit především při vyjednávání růstu mezd a podobně. Tento dvouprocentní cíl je očištěn o určité exogenní vlivy, jako je například změna nepřímých daní. K dosahování inflačního cíle centrální banka obvykle používá změn v úrokových sazbách. Tím, že je základní úroková sazba na "technické nule" (0,05 %), tento způsob odpadá a ČNB tak použila méně častý způsob - devizové intervence. Oslabení kurzu koruny pak kromě dosažení inflačního cíle může pomoci také českým exportérům.

Debata o samotné existenci a nastavení inflačního cílování je jistě relevantní pro budoucnost, nikoli však pro dnešek, kdy se ČNB jen snaží plnit to, co dlouhodobě deklaruje. Mnoho libertariánů pak samotnou existenci centrálních bank považuje za jakýsi "socialistický přežitek", případně očišťování cílované inflace je některými ekonomy považováno za pouhé manipulování s daty, to ovšem rovněž nejsou témata, jejichž diskuse by měla být spojena s tímto posledním opatřením centrální banky.

Překvapivá byla také poměrně odmítavá reakce (nebo to tak z médií aspoň vypadalo) exportérů, kteří si v posledních letech nejednou stěžovali na silnou korunu. Velká řada exportérů je samozřejmě krátkodobě zajištěná vůči pohybům kurzu, po delší době však oslabená koruna pravděpodobně přispěje ke zvýšení jejich zisků.

Široká veřejnost pak centrální bankéře neváhala označit rovnou za zloděje (proto ten nadpis) a očekává prudké zdražování. Samozřejmě je otázkou, co kdo považuje za prudké zdražování, ale koruna oslabila o nějaká 4,5 %, o která by tedy mohlo zdražit dovážené zboží. Češi však nespotřebovávají výhradně zboží z dovozu, navíc je zde možnost nahrazování zahraničního zboží za české. Viceguvernér Hampl včera prohlásil, že by inflace měla stoupnout maximálně na 1,3 %.

Za největší úskalí této intervence považuji tzv. exit strategii. Jde o to, co bude ČNB dělat, až po nějaké době zesílí inflační tlaky v ekonomice a centrální banka bude muset upustit od devizových intervencí, v takovém případě bude velké riziko prudkého zhodnocení kurzu koruny, které může podstatně poškodit český export. Je zajímavé, že označení tohoto úskalí jsem v médiích uslyšel poprvé snad až včera, navíc jej zmínil jeden ze zastánců intervencí.

Obecně se dá říci, že se ČNB tímto opatřením přidala do již probíhajícího (nadneseně řečeno) závodu v tištění peněz, který vede americká centrální banka (Fed) a zdatně jí v tom sekunduje Evropská centrální banka. Že tento "závod" probíhá jistě dobře není, zda však centrální banka tak malé a otevřené ekonomiky může zůstat stranou a jen sledovat zhodnocování měny a nereagovat na deflační tlaky, to je otázka.

Za negativní reakce však z velké části může samotná ČNB, která si proti sobě poštvala veřejnost především naprosto zkaženou prezentací tohoto kroku, kdy několik členů bankovní rady vysvětlovalo tento krok na první pohled různými argumenty a upřednostňovalo ty argumenty, které veřejnost buď vůbec nezajímají nebo ji ještě více naštvaly. Problémem je i samotný způsob vyjadřování centrálních bankéřů, kteří si kolikrát patrně neuvědomují, že pořad Otázky Václava Moravce není vědecká konference. 

 

 

 

Autor: Ondřej Kurečka | sobota 16.11.2013 19:53 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1607x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik