Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohuslav Sobotka - hrdina naší doby

Současný (stále ještě) předseda nejsilnější parlamentní strany funguje ve vysoké politice již od roku 1996, kdy ve svých 24 letech poprvé usedl do poslaneckých lavic, do nichž od té doby usedá nepřetřitě již 17 let. Do toho byl ještě od roku 2002 čtyři roky ministrem financí. Přes tuto poměrně dlouhou politickou kariéru je těžké vybavit si jakýkoli jeho výrazný čin, kterým by si mohl naklonit širší publikum. Přesto na jeho podporu v těchto dnech demonstrují stovky lidí a také velká část médií otevřeně stojí na jeho straně.

Čím si to Sobotka zasloužil? Přiznám se, že si tím úplně jistý nejsem. Jako předseda strany sice přivedl ČSSD k nominálnímu vítězství v předčasných volbách do PS, ale zisk necelých 21 % pro tuto tradičně hlavní levicovou stranu, která měla navíc výhodu sedmi let v opozici vůči nepopulárním vládám, nemůže za úspěch pokládat snad nikdo, kor když předseda sliboval podstatně lepší volební výsledek. A je to právě předseda (případně volební lídr), kdo obvykle nese hlavní odpovědnost za výsledek voleb, protože je hlavní tváří kampaně, což Bohuslav Sobotka nepochybně byl.

"Hrdinu" ze Sobotky udělalo až počínání spolustraníků, kteří v předsednictvu prohlasovali výzvu k jeho odstoupení, které se Sobotka rozhodl nevyhovět, navíc jej předsednictvo nezvolilo do vyjednávacího týmu. Nedělním zasedáním předsednictva započalo absurdní divadlo, kterým naše země žije až do dnešních dnů. Nejprve se několik dní v médiích řešil tak nepodstatný detail, jako byla sobotní schůzka části vedení s Milošem Zemanem, kterou účastníci nepochopitelně (přes všechny důkazy) popírali, aby ji následně přiznali a omluvili se za své lhaní. Potom se rozjely akce na podporu Sobotky na sociálních sítích i v ulicích a v médiích se začalo "šermovat" pojmy jako "puč", "zrádce" nebo "podrazák". "Pučem" je označováno demokraticky (většinově) prohlasovaná výzva k odstoupení a podobně prohlasované vyřazení z vyjednávacího týmu. "Podrazáci" jsou ti, kdo to hlasování navrhli, připadně pro něj hlasovali. Já nevím, ale pod těmito pojmy si představuju trochu něco jiného. Předsednictvo sice předsedu přímo odvolat nemůže, přesto by asi odhlasovaná výzva měla být pro předsedu určitým signálem.

Dělení na "haškovce" a "sobotkoce" v ČSSD funguje již několik let, dalo se očekávat, že se skupina kolem Haška pokusí využít případného neuspokojivého volebního výsledku. Je směšné si myslet, že v tom nějaká schůzka hrála zásadní roli. Krom toho, pokud tam se Zemanem nedomlouvali něco nezákonného, v podstatě nám do toho nic není. Pro stranu jako takovou je celkem jedno, zda ji povede Hašek nebo Sobotka, to je, jak se říká, z deště pod okap. Sociální demokracie (a nejen ona) postrádá charismatické a schopné osobnosti, ale to je na jinou debatu.

Tohle považuju za poměrně tradiční vnitrostranický souboj o moc. Co si o tom myslím je nepodstatné, ale děje se to i v jiných stranách. Co mi však vadí je způsob, jakým o této kauze informuje určitá část médií, zejména tituly spadající pod jedno nejmenované vydavatelství, jež vlastní nejmenovaný český "uhlobaron". Vliv tohoto vydavatelství je pak ještě zvýrazněn faktem, že jeho zaměstnanci mají snad neomezený přístup na obrazovky veřejnoprávní televize. Je absurdní, že je těmito médii o kauze informováno jako o souboji jednoznačného dobra s jednoznačným zlem.

Důvod tohoto jednoznačného rozdělení můžeme najít ve faktu, že Michal Hašek a jeho skupina patří k oblíbencům Miloše Zemana, který zase patří k oblíbeným terčům (často oprávněně) novinářské obce, zejména pak zmíněného vydavatelství. Na druhé straně ke spojencům Bohuslava Sobotky patří mimo jiné Jiří Dienstbier, což je naopak jeden z nějvětších oblíbenců médií. Tady můžeme najít patrně hlavní důvod toho, proč je velkou částí novinářů Bohuslav Sobotka vykreslován jako mučedník, někdy snad dokonce hrdina.

A kdyby si snad na konci týdne ještě někdo dovolil pochybovat o tom, kdo je padouch a kdo hrdina, je tady Show Jana Krause, kde nám to hlavní aktér může za vydatné pomoci moderátora znovu vysvětlit.

ČSSD jsem nevolil, nefandím ani jedné ze stran sporu, ale nesnáším, když se někdo snaží manipulovat veřejným míněním.

 

 

Autor: Ondřej Kurečka | sobota 2.11.2013 12:01 | karma článku: 26,73 | přečteno: 1502x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik