Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rating a regulace

Po poslední finanční krizi a při následné dluhové krizi eurozóny se velmi zvýšila četnost pojmu "rating" v ekonomickém zpravodajství. Někteří politici se chlubí ratingovým hodnocením své země, jiní ze změn v tomto hodnocení mají až téměř panickou hrůzu, což vyústilo až ve snahy Evropské komise o vytvoření Evropské ratingové agentury. Špičky EU si od případného založení nové ratingové agentury slibují pravděpodobně omezení vlivu "velké trojky" na náklady dluhového financování vlád. Tyto snahy jsou směšné zejména proto, že to byli právě politici a regulátoři, kteří ratingovým agenturám tuto moc poskytly.

Význam ratingových agentur (RA) se po zlaté éře na počátku 20. století postupně snižoval až do 70. let 20. století, kdy jejich činnost tvořilo převážně vydávání analytických reportů. Impuls, který nastartoval vzkříšení RA vyslala americká Komise pro cenné papíry (SEC), která v roce 1975 určila sedm konkrétních ratingových společností, na jejichž ratingovém hodnocení následně postavila pravidla, podle kterých byly určovány požadavky kapitálové přiměřenosti finančních institucí. Postupem času se měnily společnosti, které do této skupiny spadaly a tento model byl přijímán i dašími zeměmi (i evropskými) a je zahrnut i v tzv. basilejských pravidlech. Na ratingových hodnoceních je také v mnoha zemích založena regulace penzijních fondů.

Po zavedení tohoto opatření začal růst podíl ratingových hodnocení placených emitentem. Regulátoři tak dali do rukou RA moc, kterou se dnes určití politici snaží omezit tím, že založí další RA, a regulatorními opatřeními vytvořili oligopolní tržní strukturu, ze které se následně vyprofilovalo výsadní postavení dnešní "velké trojky".

Jak již bylo napsáno výše, tato regulace podnítila nárůst ratingových hodnocení placených emitentem. Vlády prostřednictvím regulátorů tedy vytvořily systém, který je náchylný k morálnímu hazardu. Jakou motivaci mají RA k dostatečně kritickému hodnocení bonity emitentů, když je to právě emitent, kdo za tato hodnocení platí? Pokud by se emitentovi nelíbilo získané hodnocení, může se obrátit na konkurenta.

Konkrétní příklady selhání RA najdeme v nedávné historii. Banka Lehman Brothers měla krátce před svým krachem ratingovou známku AA od agentury Moody´s. Tatáž agentura hodnotila dokonce známkou AAA (nejvyšší známka) pojišťovnu AIG krátce předtím, než ji musela zachránit americká vláda. Také enormní množství před poslední krizí populárních cenných papírů zajištěných hypotékami, jejichž majitelé na těchto obchodech prodělali spoustu peněz, bylo hodnoceno ratingovou známkou v investičním stupni.

Tato selhání jsou částečně způsobena již zmíněným konfliktem zájmů (potenciál morálního hazardu), ale také faktem, že zaměstnanci RA jsou stále oproti svým protějškům z velkých wallstreetských institucí spíše chudými příbuznými. Jak popisují respondenti Michaela Lewise ve výborné knize Big Short, talentovaní a schopní zaměstnanci RA jsou většinou zlákáni vidinou podstatně lepšího finančního ohodnocení a odcházejí pracovat pro finančních institucí, které před odchodem hodnotili. Tyto finanční instituce tak následně získávají cenné informace, díky nimž mohou částečně manipulovat se skutečnostmi podstatnými pro získání dobré ratingové známky.

Abych to shrnul. Pokud chtějí politici omezit vliv ratingových agentur, stačí jim tento vliv prostě vzít zrušením některých regulatorních opatření. Podle mého názoru by to byla správná cesta. Regulátoři takto vytvářejí u veřejnosti falešný pocit bezpečí a jistoty, přitom část svého "poslání" následně předávají těmto soukromým firmám, u kterých však existují výše zmíněné problémy.

Investorská veřejnost, týká se to především menších investorů a střadatelů, pak v důsledku těchto proklamací ztrácí ostražitost při umisťování svých peněžních prostředků.

Já osobně nepatřím k nějakým zapřísáhlým odpůrcům regulace finančních trhů jako takové. Finanční instituce mají v dnešní době obrovský vliv na vývoj reálné ekonomiky, bohužel mám dojem, že dosud nikdo nepřišel na efektivní způsob, jak finanční trhy regulovat. Regulace založená na ratingových známkách se podle mého neosvědčila, pouze vytvořila prostor pro instituce, které na finančním systému v podstatě parazitují. Nebylo by tedy od věci tento způsob opustit a spotřebitelům finančních produktů konečně přiznat, že na finančních trzích žádná jistota neexistuje.

 

 

 

Autor: Ondřej Kurečka | středa 30.10.2013 19:11 | karma článku: 7,12 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Ondřej Kurečka

Světový pohár horských kol vstupuje do nové sezony

Již o nadcházejícím víkendu odstartuje letošní ročník Světového poháru v cross country horských kol svou první zastávkou v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Nový ročník prestižního seriálu bude mít tentokrát sedm částí, tedy o jednu více než ročník 2013.

11.4.2014 v 19:55 | Karma: 5,02 | Přečteno: 194x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Sobotkův dream team

První pátek letošního roku dorazil Bohuslav Sobotka do Lán, aby prezidentu Zemanovi předal navrhnovaný seznam ministrů jeho potenciální vlády, tedy formálně "jeho vlády". Následně v pondělí pak předsedové tří koaličních stran a jejich pobočníci svými podpisy stvrdili konečnou podobu budoucí vlády a její program. Na tahu je teď prezident Zeman, který jmenuje premiéra a vládu jako celek. Navrhovaná vláda má mít 17 členů, nebudu tady rozebírat všechna jména, ale pár zajímavých nominací v předloženém seznamu je, blíže se zaměřím na nominanty ČSSD.

8.1.2014 v 20:13 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Ondřej Kurečka

Buffettova "pravá ruka" slaví 90. narozeniny

Na Nový rok 1924 se v Omaze v Nebrasce narodil později slavný americký investor Charles Thomas Munger. Dnes se tedy dožívá úctyhodných devadesáti let. Munger je i v tomto pokročilém věku stále viceprezidentem amerického gigantu Berkshire Hathaway a členem či předsedou správních rad několika jím ovládaných či spoluvlastněných společností. Známý je rovněž svou rozsáhlou filantropickou činností. Mungerovo čisté jmění je časopisem Forbes odhadováno na 1,2 miliardy dolarů.

1.1.2014 v 12:09 | Karma: 6,14 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Kurečka

Cyklistický rok 2013

Rok 2013 se nám chýlí ke konci, rozhodl jsem se tedy zrekapitulovat uplynulou sezonu profesionální silniční cyklistiky. Uznávám, že je to možná již trochu pozdě, na druhou stranu to dává výhodu určitého odstupu.

30.12.2013 v 21:10 | Karma: 7,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Sport

Ondřej Kurečka

Trafikant Rusnok

Před pár dny z Hradu unikla informace, že prezident Miloš Zeman hodlá na jaře jmenovat Jiřího Rusnoka do bankovní rady České národní banky, kde se uvolní místo po vypršení funkčního období Evy Zamrazilové. Tato informace vyvolala pro mě překvapivě negativní reakce, a to i ze strany kolegů bloggerů.

20.12.2013 v 20:42 | Karma: 12,58 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Student, cyklista a příležitostný triatlonista se zájmem o ekonomii a politiku, který se nebojí jít proti proudu.

Seznam rubrik